2011. május 5., csütörtök

Zöld Szüret


2009. október 3-án került megrendezésre, immáron második alkalommal, a Zöld Szüret elnevezésű rendezvénysorozat, amelyet Újbuda önkormányzata szervez.

Az Önkormányzat célja, hogy felhívja a figyelmet a környzetvédelem és a környezettudatos életvitel fontosságára. A rendezvény keretében Budapesten először rendezték meg a "Bio Borrok Ünnepét" és a "Bio Étkek Sokadalma" elnevezésű eseményt is.

A látogatók tavaly (2008-ban) a szőlőpréselés, a biomust és a bio ételek kóstolása mellet megismerkedhettek a környezettudatos élet filozófiájával, valamint szembesíthették is a megszerzett tudást saját életmódjukkal. A rendezvény során aláírásra került a "Zöld nyilatkozat" is, mely a környezettudatos életmódra kívánja felhívni a figyelmet, arra, hogy a természetes italok és ételek ízletesebbek és természetesen egészségesebbekek a hagyományosnál. A dokumentumot Molnár Gyula, Újbuda polgármestere és Fodor Vince alpolgármester szignózták.

Hasonló hangulatban, és széles programválasztékkal zajlott a 2009-es rendezvény is a XI. kerületben az Edömér utca teljes szakaszán, a Flamenco Szálloda előtti utcafronton.

A helyszínen az érdeklődők megismerkedhettek a különböző művészeti ágakkal, valamint a népművészeti kézműves tárgyakból összeállított érdekességekkel. A zsűrizett, természetes anyagból készült kézműves tárgyak vásáráról haza is lehetett vinni a megtetszett díszeket.

A gasztronómia is jelen volt, a szó legszorosabb, hagyományos értelmében, ugyanis kizárólag hagyományos, természetes alapanyagokból készített ételeket kóstolhattak az ínyencek. Az étlapon szerepelt a cserepes babgulyás és a kemencés kenyérlepény is.

A helyszín dekorációját a természetesség és a természetvédelem jegyében alakították ki a szervezők. A fák törzsére háncsból és fakéregből, iparművészek által készített maszkok kerültek. Az így megszemélyesített fák az ágaikon feliratokkal hívták fel a figyelmet a növények elhelyezésre, mint megszemélyesített fák, az águkon feliratokkal, melyek az oxigéntermelés és szén-dioxid elnyelésében játszott fontos szerepére.


A rendezvényen résztvevő bioborházak:

- Dobosi Pincészet – Szentantalfa
- Anna Borház – Érsekhalma
- Biovitis Kft – Kisapáti
- Conrads Borászat – Balatonboglár
- Korom Családi Pincészet – Kesztölc
- Weinger Borászat – Balf
- Pfneiszl Pince –Sopron
- Hárs Pince – Szajk


Kapcsolódó szócikk: Biobor

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése