2011. május 11., szerda

Virágosodás


Virágosodás

A betegség általában a darabban hagyott (a tárolóedény nincs színültig borral) és alacsony alkoholtartalmú boroknál jelentkezik. Ilyenkor a bor levegővel érintkező felszínen egy fehér színú hártyaréteg alakul ki, amely folyamatosan növekszik, míg saját súlyától beszakad, és a borba süllyed. A bor így zavaros lesz, és a gomba az alkohol és savak egy részét elbontja, így erős minőségromlás lesz megfigyelhető. A virágos bor minél előbb kezelésre szorul.

Kezelése lehet erős szűrés, majd alaposan kimosott és bekénezett hordóba fejtés, majd állandóan feltöltve tartjuk. A nagyon lágy boroknál lehetőség van a sav visszapótlására, aminek értéke legfeljebb 1,5 gramm / liter lehet.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése