2011. május 7., szombat

Pannonhalmi Borvidék


Pannonhalmi Borvidék

Földrajzi elhelyezkedése
A borvidék a Dunántúl északnyugati részében, a Bakonytól északra, a Kisalföld szélén helyezkedik el. A borvidék közigazgatásilag Győr-Moson-Sopron megyében található, és legmagasabb pontja is csaj 317m.
A borvidék területe: 4000 Ha (ebből 3300 Ha I. osztályú)
A szőlővel betelepített terület: kb. 630 Ha
A borvidék települései: Écs, Felpéc, Győr-Ménfőcsanak, Győrság, Győrszemere, Győrújbarát, Kajárpéc, Nyalka, Nyúl, Pannonhalma, Pázmándfalu, Ravazd, Tényő

A borvidék adottságai
Klímája a többi magyar borvidékhez képest közepes. Évi középhőmérséklete 10 °C körüli, az évi napsütéses órák száma 2000. Az éves csapadék 600-650 milliméter, aszályos évek nagyon ritkák.

A borvidék története
A szőlőtermesztés hagyománya szorosan kötődik a Pannonhalmi Apátsághoz. Az első bencések 996-ban jöttek Magyarországra, majd a Szent Márton hegynek hívott dombon telepedtek le. A rend papjai hírdették a szőlőtermesztés fontosságát, mikéntjét.
A XIII. században a szőlőtermesztés királyi fennhatóság alá vonták, majd a török hódoltság alatt a környék teljesen elnéptelenedett. A török kivonulása után ismét felvirágzott a szőlőtermesztés, és fontos megélhetési forrássá vált.
A XIX. századi nagy filoxára járvány az ültetvények 80%-át kipusztította, és az újratelepítések során vált az olaszrizling a térség vezető borává. A járvány előtti betelepített terület nagysága elérte a majdnem 2000 hektárot, mára viszont alig 630 Ha folyik a termelés.
Itt alapították Magyarország első főiskoláját. A szőlőtermesztés első írásos emléke a Pannonhalmi Apátság alapítólevelében található.
1980-ban vált önálló borvidékké.

(Forrás: www.pannonhalmiborvidek.hu)


Pannonhalmi borok
Magas extrakt-tartalmú, és karakteres fehérborok jellemzik a vidéket.

Fehér szőlőfajták:
- Olaszrizling
- Rajnai rizling
- Tramini
- Királyleányka
- Chardonay
- Rizlingszilváni

Vörös szőlőfajták
- Kékfrankos
- Cabernet Franc
- Cabernet Sauvignon
- Merlot
- Pinot Noir

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése