2011. május 13., péntek

Likőr


A likőr elnevezése a francia liquer szóból ered. Eredete a középkorból való, ahol először a kolostorokban, később polgárság kedvenc italává vált. Ez egy általában édes, pálinkához hasonló, borszesz tartalmú ital, melyhez barack, körte, meggy, cseresznye, eper, málna, narancs vagy bármely más gyümölcs nedveit, illetve növényykivonatokat adnak.
Általában a borszesztartalma 30-55 fokig terjed. Megkülönböztetnek finom, más néven rosoglio és közönséges, vagyis aquavitae likőröket.

A krémlikőr sok cukrot tartalmaz és olajsűrűségű. A tojáslikőr, a kávé- vagy a kakaólikőr ilyen. Az ánizslikőr, mint az Ouzo, a Sambuca, a Pastis, vagy a Galliano jellegzetessége, hogy vízzel hígitják.
Léteznek keserűlikőrök, más néven gyomorkeserűk, amelyek gyógynövények alkoholos kivonata gyakorlatilag. Ilyen keserűlikőr pl.: Unicum, Becherovka, Jägermeister, Hubertus, Underberg.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése