2011. április 21., csütörtök

Nagy-Somlói Borvidék


Nagy-Somlói Borvidék


Földrajzi elhelyezkedése
A Somlói Borvidék hazánk legkisebb borvidéke, mivel 1998-g egyedül a Somló lejtőire korlátozódott. Az 1998-as bortörvény életbelépésével kibővült hazánk legkisebb történelmi borvidéke. Ide tartozik a Somló két "kisöccse", a Kissomlyó és a Ság hegy. Ezzel a változással a három vulkanikus eredetű tanúhegyünk egy borvidéket alkot.
A borvidék területe: 600 Ha (ebből 450 Ha I. osztályú)
A szőlővel betelepített terület: kb. 550 Ha
A borvidék települései két körzetre oszlanak:
Somló-hegyi körzet: Borszörcsök, Doba, Somlójenő, Somlószőlős, Somlóvásárhely
Kissomlyó-Sághegyi körzet: Borgáta, Celldömölk, Kemeneskápolna, Kissomlyó, Mesteri

A borvidék adottságai

Magyarország legkisebb borvidékén 550 hektáron folyik a szőlőtermelés. Érdekessége, hogy a Somló hegy északi oldalán is folyik a termelés, így majdnem körbe érnek az ültetvények.
A Balaton hőmérséklet kiegyenlítő hatása itt már alig érvényesül, a nyár mérsékelten meleg, a telek viszonylag enyhék. A Somló hegy aktív vulkán volt, a hegyet bazalt borítja, és sokszor úgy tűnik, mintha a szőlőtőke magából a bazaltból nőne ki. Ezért is a somlói borokban sokkal erősebben lehet érezni az ásványi jelleget.

A borvidék történelme
A vidéken a rómaiak korában indult meg a szőlőtermesztés,
és a borkészítés. A hajdani egyházi birtokokon aszúborokat
is készítette, mivel a napsütéses hegyoldalon gyakran
aszúsodik, betöppednek a szőlőszemek.
A borvidék egyik vezető bora a Furmint, amit IV. Béla általi
telepeseknek köszönhetünk.

A Habsburgok kedvelt itala volt a Somlói, a Nászéjszakák bora, mivel abban a hitben fogyasztották, hogy aki a nászéjszakája előtt iszik belőle, fiút fog nemzeni.
Ebben az időben a Somlói Borvidék hírneve vetekedett a Tokajiéval. Mára a régi, különleges fajtákat felváltotta a kevésbé minőségi, ámde bőven termő szőlőfajták. A Sómlói Borvidék egyik nagy problémája a túlzottan felaprózott, parcellásított birtokszerkezet.

(Forrás: www.somloi.hu)


Somlói borok
A Somló hegy a fehérszőlők termőterülete, a legelterjedtebb fajta az olaszrizling, emellett a jellegzetes somlói fajták a juhfark, furmint, hárslevelű, tramini. Szakértők szerint a juhfark egyedül Somlón tudja elérni a legjobb minőséget, ezért ez számít a borvidék húzó borának.
Minden fajtának megvan a kedvelt területi elhelyezkedése a hegyen, így a hegy lábának melegét, a szellős magasabban fekvő területeket, és a hegy szoknyáján lévő vízben gazdagabb területeket egyaránt lehet hasznosítani.

Fehérborok
- furmint
- juhfark
- hárslevelű
- tramini
- olaszrizling

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése