2011. április 13., szerda

Bazaltbor - Badacsony


A Laposa Pincészet a szőlők között, a Badacsony hegy déli oldalának közepén található, mely egy széles bazaltkővel kirakott úton közelíthető meg. A Pannon tájra jellemző borkóstoló helyiség és a pince varázslatos, családias hangulatú, a magyar borturizmus jelentős eleme. A pincészet Magyarországon egyedülálló abban, hogy szőlőtőkéik kizárólag a négy nagyhíre bazalthegyen, Badacsonyban, Csobáncon, Somlón és Szent György-hegyen találhatóak. Innen ered a Bazaltbor márkanév. Kizárólag fehér borok szőlőit termesztenek ezeken a területeken. Birtokuk 9 hektáros.

A Balaton - Felvidéki bazalthegyek évszázadok óta a szőlőművelés egyik kiemelt területei.

A Kéknyelű és a Szürkebarát ültetvények, valamint a Furmint és a Kövérszőlő a hegy 30-40 %-os meredekségű részén (ez a hegy legmeredekebb része is egyben) terülnek el.

Boraikra a fahordós erjesztés és érlelés jellemző, ami miatt ezek a tüzes Bazaltborok testesek, ásványosak, koncentráltak és hosszú életűek.

1375-ben Nyugat - Európából érkezett szürke csuhás pálos szerzetesek telepítették az első vesszőket, ami miatt Badacsony leghíresebb és legnagyobb hagyománnyal rendelkező bora a Szürkebarát.

Másik híres fajta a Kéknyelű, valamint az Olaszrizling. A pincészet 2006-ban már három helyen termesztett rizlinget versenyeztethetett: a badacsonyit, a Szent György - hegyit és a somlait.

Leghíresebb boruk Juhfark fajtából készül.

Kapcsolat:

BAZALTBOR
Laposa Pincészet

Nyitvatartás:
május, június, szeptember, október: péntek-vasárnap
július-augusztus: minden nap

Előzetes bejelentkezés alapján egész évben fogadnak vendégeket.


Kontakt: Laposa Bence: +36/20-928-8882
Cím:8261 Badacsony, Római út 199.
e-mail: bazaltbor@bazaltbor.hu
web: www.bazaltbor.hu
Térkép:


Badacsony nagyobb térképen való megjelenítése

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése