2011. április 23., szombat

Egri Bikavér


Egri Bikavér


Az Egri borvidék borai közül kiemelkedik magasan az Egri Bikavér. A legenda szerint a török időkben az egri várat védő katonák ettől az italtól kaptak újra erőre, és verték vissza az oszmán túlerőt. A valóságban a 19. század második felében esik először szó az Egri Bikavérről. A bikavér kifejezés a konkurens bikavér termelő Szekszárdi Borvidék költőjétől, Garay Jánostól származik 1846-tól.
A bikavér több szőlőfajta borának házasításából hozzák létre, korábban a kadarka szőlőből készült bort házasították az oportó, a cabarnet és néha a merlot fajták borával.
A ma szabályok szerint a bikavér olyan borházasítás, amelynek nincs fajtajellege. Készítéséhez a következő borokból kell minimum hármat felhasználni: kadarka, kékfrankos, cabarnet sauvignon, cabarnet franc, merlot, portugieser, pinot noir, blauburger, kékmedoc és zweigelt. A bikavért legalább egy évig kell fahordóban érlelni.
Az egri boroknak létezik egy új minőségi besorolása is, ezt úgy hívják, hogy Egri Bikavér Superior. Ennek a bornak a fent említett borok közül legalább négyet kell tartalmaznia, és a szüret utáni második évben lehet először forgalomba hozni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése