2011. április 9., szombat

Borkészítés folyamata


Borkészítés folyamata – a szőlőfajtáktól a palackos érlelésig

1. Szőlőfajták
Klónozás
Filoxéra járvány és az átoltás

2. Éghajlat, időjárás, domborzat
Klíma
Időjárás
Talaj és domborzat
Fekvés

3. Termőhely meghatározása

4. Szőlőművelés

Ültetés
Metszés
Művelés/Felfuttatás
Hozamot befolyásoló tényezők
A szüret

5. Borkészítés
A szőlő alkotóelemei
Zúzás folyamata
Préselés
Must szabályozása
Cukrozás
Kénezés
Erjesztés
Vörösborok erjesztése
Rozé borok erjesztése
Fehérborok erjesztése
Tejsavas erjedés

Bor érlelési folyamata

Érlelés edényei

Derítés

Kémiai stabilizáció

Mikrobiologiai stabilizáció

Szűrés

Palackozás

Palackos érlelés

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése