2011. április 27., szerda

Biobor


A biobor előírt borászati techológia szerint készült bor, ellenőrzött termesztési eljárással termesztett szőlőből, amit tanúsítvánnyal látnak el. A biobor tiszta, természetes, intenzív ízekkel rendelkezik.

A biobor hivatalos neve ökológiai rendszerben termesztett szőlőből készült bor, vagyis olyan szőlőültetvényről származó gyümölcsbőlamit természetes módszerekkel műveltek.

Alapanyagának használt szőlőket kizárólag természetes anyagokkal lehet kezelni és csak olyan szerekkel amik felületi hatást fejtenek ki.

A bioszőlészetben átállási időszak alatt - ami a 4. évi szüretig tart - tilos szintetikus szereket, műtrágyát, szabályzókat és fokozókat alkalmazni.

Természetes anyagok, mint pl. réz, kén, kőporok, növényi kivonatok segítségével oldják meg a növényvédelmet.

A szervez trágyázást aláforgatásos módszerrel, szarvasmarhatrágyával és pillangós zöldtrágya segítségével művelik. A kártevők ellen pedig természetes ragadozók, mint pl. rablóatkák megtelepítésével védekeznek.

A kész biobort számozott borospalackban hozzák forgalomba. Ennek a feltétele, hogy aszakmai szervezetek folyamatosan ellenőrizzék a technológiát a palackozásig. Magyarországon a Biokontroll Hungária Kht. foglalkozik bioellenőrzéssel.

A biotermékek az emberi szervezetre ártalmas anyagokat nem tartalmaznak, sőt még hasznos összetevők is vannak bennük.

Ezért a magas minőségért azonban magasabb árat is kell fizetni.

Hazánk szerencsés helyzetben vanökológiai szőlőtermesztésre, hiszen természeti adottságai megfelelnek ehhez. A Kárpát-medence klímája kedvezőbb, mint sok más Nyugat Európai országé ehhez a technikához.

Magyarországon a mezőgazdasági művelés alatt álló területek csupán egy százaléka biotermelési terület.

Az egészséges táplálkozás előtérbe kerülésével egyre gyakrabban fogyasztanak az emberek biotermékeket, bioborokat.

A gasztronómiában a bioborokat főleg sültekhez, halakhoz ajánlják.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése