2011. február 24., csütörtök

Rozé borok erjesztése


Rozé borok erjesztése


A rozé borok készítésének alapvetően három módja létezik:
1. A kékszőlőt közvetlenül kipréselik, és a mustot pedig erjesztik, pont mint a fehérborok esetében, ennek a módszernek a végeredménye a vin gris.
2. Rövidített vörösbor erjesztés – az eljárás lényege, hogy a zúzott szőlőt 1-3 napig macerációs eljárásnak vetik alá, azaz megkezdődik a tannin kioldása. Ezután a levelet kicsorgatják, és már a héj nélkül erjesztik.
3. A harmadik eljárás során pedig a fürtöket kocsánytalanítják, de nem zúzzák, majd erjesztik 12-24 órán keresztül. Ezután a lé lecsurog a héjtól, és erjesztik.
Az EU-ban Champagne kivételével nem szabad fehér- és vörösbor házasításával rozé bort készíteni.


Kapcsolódó anyagok:
Vörösborok erjesztése
Erjesztés
Fehérborok erjesztése
Borkészítés folyamata

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése