2011. február 8., kedd

Medoc noir


A medoc noir, vagy ahogy Magyarországon sokáig hívtákkékmedoc egy vörösborszőlő fajta, amely Franciaországból ered. Bordeaux-ban kezdték el a termesztését. Hazánkba Mathiász János(1832-1921)magyar szőlőnemesítő révén került.

Korán érő fajta, már szeptember első felében szüretelhető magas cukorfokkal. Sötétkék bogyóiról, apró tömött fürtjeiről, fényes, csupasz levelérőlés muskotályos ízéről könnyen felismerhető.

Hátránya, hogy könnyen rothad, a darazsak egyik kedvenc csemegéje és erősen érzékeny a fagyra. Emiatt igen nehéz termeszteni.

Amennyiben viszont megfelelő körülmények között gondozzák - a jó cukorgyűjtő képessége és rothadékonysága miatt - az aszúsodás alapanyaga lehett.

A belőle készült bor minőségi. Ízvilágára jellemző a fűszeresség, és az édes jegyek. Színe rubinvörös. Vörösborokhoz képes erősen muskotályos.

Az Egri borvidéken termesztették, de manapság már ritka fajtának számít.

Egyik kiváló bora az Egri kékmedoc

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése