2011. február 28., hétfő

Barrique bor


A barrique bor egy speciális, úgynevezett barrikhordóban érlelt borfajta. A barrikhordó tölgyfából készül, űrtartalma 225 liter. A hordóba töltött bor a hordó fájának anyagait kioldja, emiatta nedű kiegészül a fa jellegzetes anyagaival, ízvilága és illata is megváltozik. Más ízt kölcsönöz az italnak.Általában 9-24 hónapig érlelik benne a vörösborokat,de semmiképp nem használják2-3 évnél hosszabb ideig. Ennél hosszabb idő elteltével jelentősen csökken az aromaátadó hatásuk.

A hordó olyan fából készül, amelynek szerkezete lyukacsos, ilyen az alakítható, de keméy vízálló tölgy.

Általában olyan vörösborokat, főleg Cabernet kerül a barrikhordóba, ami először almasavbontáson esett át, derített és nagy beltartalmi érrtékű. A színe stabil marad, míg növekszik a galluszsav mennyisége és fokozódik az antocianin-tannin komplexek kialakulása, ami a kíméletesebb oxidáció következménye.

Fehér barrique bor ritka, de készítenek. Leggyakrabban Chardonnay és Sauvignon Blanc szőlő mustja kerül a barrikhordóba. Megerjesztik, majd finom seprőn tartják, amit néha megkevernek.A seprő aromaalkotókat szabadít a borba, teltebb lesz tőle, de a fából kioldódó nem kívánatos íz hatású vegyületek ellen is véd. Itt maximum 4-6 hónapig tart a barrique-lás.

Barrique érlelésre kizárólag magas minőségű borok alkalmasak.

A barrique borok drágábbak a társaiknál. Ennek az az oka, hogy egy barrikhordó ára eléri a 100 ezer forintot is, ezzel szemben maximum 3 alkalommal használják.

A barrikolásra már megjelent egy másik módszer is, miszerint a borba tölgyfa "chips"-eket,vagyis tölgyfa darabokatáztatnak. Ez az eljárás sokkal olcsóbb és a Nemzetközi Szőlészeti és Borászati Hivatal is elfogadja ezt az eljárást.

A barrique borok előállításánál a nagyobb ráfordítás azonban meghozza gyümölcsét, ugyanis mind magyar, mind világviszonylatban erős a kereslet az ilyen eljárással készített borok iránt. Hazánkból az Európai Unión kívül, az USA-ba, Oroszországba, de még Japánba is szállítanak ilyen palackozott borokat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése