2011. február 26., szombat

Ászokhordó


Ászokhordó


A bor kezelésére és érlesésére készített és használt fahordó, többnyire tölgyfából, hivatalosan 10 hektoliternél nagyobb az űrméretük, de kisüzemi felhasználásra sokkal kisebb is lehet, akár 1-2 hektoliter.


Az ászokhordó készítése:

A hordókat kádárok készítik, jellemzően tölgyfából. A magyar tölgy kiváló színvonalú nemzetközi viszonylatban, remek íz és illatanyagai egyedülállóak.
A hordót felépítő dongákat egyesével hasítják ki a tölgyfarönkökből, majd ezeket két évig állni hagyják az időjárás viszonytatságainak kitéve. Ezt követően a dongákat kezelik, pörkölik, gyalulják, és méretre szabják. A hordódongákat az abroncsok tartják össze.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése