2011. február 6., vasárnap

Pimposodás


Pimposodás


A pimpósodás vagy virágosodás egy borbetegség, ami általában a félben álló, vagy nem teletöltött hordókban, tárolóedényekben tárolt bornál jön elő. A betegség tünete, hogy a bor felszínén virágélesztők szaporodnak el, ezek egy fehér hártyát képeznek. Az élesztőgombák megtámadják a borban lévő alkoholt és savakat, majd a borra pedig jellemző lesz az alkoholszegénység, ecetesség.


A megfertőzött bort frissen kénezett hordóba átfejthetjük, majd pedig a hordót teletöltjük, még kénezzük és lezárjuk.


A 12-13 t% már igen jól véd a pimpósodás ellen, de a leghatékonyabb védekezés, amikor mindig teletöltjük a bortároló edényeket, és lezárjuk, ekkor ugyanis nem fog kialakulni a betegség.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése