2011. március 10., csütörtök

Vincellér


A vincellér felügyelte a nagyobb ültetvényeken történő munkavégzést, foglalkozott a szőlők kezelésével és megőrzésével. Rendes évi fizetés járt neki, ami általában készpénz, de van hogy terménybeli járandóságot is jelentett. Szabad lakással rendelkezett, de a cselédek sorába tartozott. A filoxéria felbukkanása után kifejezetten fontossá vált, hogy rendkívűl jól értsen a szőlőműveléshez.

Aki vincellér lett, szakszerű képzést kapott. A 19.század második felében ezeket a képzéseket többek között a tarcali, tapolcai, egri és szekszárdi vincellériskolákban indítottak.

Mára már kibővült a vincellérek feladatköre. Azon kívül, hogy meghatározza a művelési módot, gondozza az anyatelepet, vizsgálja a talajt, előállítja a szaporítóanyagot, többek között általános vállalkozási feladatokat is elvégez. Árajánlatot készít, kapcsolatot tart az ügyfelekkel, hírdeti, ajánlja a tevékenységet, számláz. Ezen kívül pedig ügyel a vállalkozás működtetési feladataira és természetesen tájékozódik a piaci igényekről.

Magyarországon OKJ-képzések (Országos Képzési Jegyzék) keretein belül sajátítható el ez a szakma. Egy ilyen tanfolyam elméleti és gyakorlati részből tevődik össze és kb. 2 évet vesz igénybe.

Word 11"> Word 11">

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése