Idegen szagok
A bor jellegéből adódóan nagyon érzékeny a különböző szagokra, mivel nagy az abszorpciós kapacitása. Ennél fogva könnyen beveszi, átveszi a közelében tárolt anyagok szagát, de a nem kellően tiszta hordó kellemetlen szagát is átveheti, ilyenkor a bor dohos, penész szagú lesz.
A szaghibákat, amennyiben kevésbé erőteljesek, úgy nyílt fejtéssel és kénezéssel kezelhetjük, de ha intenzív szagok károsítják a bort, úgy egy szigorúan ellenőrzött aktív szenes kezelés javasolt.
A pincében soha ne helyezzünk el a borra veszélyes anyagokat, amilyenek például a zöldségek, gyümölcsök, festékek, oldószerek, vagy más intenzív szagú anyagok. A pince légterét, amennyiben van rá lehetőség, gyakran szellőztessük, és a rendszeresen végezzünk légtérkénezést, amivel a pincében lévő levegőt fertőtleníthetjük, ezzel is segítve a bor minőségének megőrzését.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése