A bor rendellenes elváltozásait két csoportra oszthatjuk. Az első, amikor kémiai és fizikai elváltozások keletkeznek. A bor nem élőlények által okozta rendellenes elváltozásait nevezzük borhibának. Általában technológiai hiba során következnek be. Rontják a bor minőségét és élvezhetőségét.
Az ismertebb borhibák pl.:
- Avas bor
- Azbeszt íz
- Darabíz (levegőíz)
- Dohos íz
- Dugóíz és illat
- Bagariaíz
- Bágyadt bor
- Bakszag
- Baktaíz
- Élesztőíz
- Érdes bor
- Darabíz
- Faíz
- Fagyott íz
- Feketetörés
- Fehértörés
- Fémíz
- Főtt íz
- Fű íz
- Hordó illat, íz
- Húzós bor
- Kénes íz
- Kocsányíz
- Levegő íz
- Muskátliíz
- Opálos bor
- Papír íz
- Penészíz (dohosság)
- Rókaíz (direkttermő íz)
- Savanyú bor
- Seprűíz
- Zavaros bor
- Zöld ízű bor
Borok, borvidékek, személyek, fogalmak, hogy tisztában legyél mindennel, ami bor!
2010. december 19., vasárnap
Borhibák
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése