2013. június 25., kedd

Turán


A Turán vörösborszőlő-fajtát Csizmazia József és Bereznai László állította elő a bikavér 8 és a Gárdonyi Géza keresztezésével. Turán


Jellemzői:
Általában korán, szeptember első felében érik. Termőképessége közepes. Érzékeny a fagyra és közepesen hajlamos a rothadásra. Szálvesszős metszéssel terem.


Fürtje mérete közepes. Levele hullámos, színe sötétzöld, tompa fényű. A tagolt levélen a vállöblök és az oldalöblök zártak. Kékesfehér bogyói hamvasak, pontozottak. Hamar töppedésnek indul, ha a tőkén hagyjuk bogyóját, ezért 23-25 mustfokra is érik.


A belőle készült bor színe mély, magas csersavtartalommal. Tanninja finoman bársonyos. Virág és mézillat érezhető benne, ami nem jellemző a vörösborokra.


Legjellemzőbb bora az Egri Turán 2007

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése