2013. június 10., hétfő

Csaba Gyöngye


Európa és leginkább Közép-Európa egyik legkedveltebb csemegesz?l?je, de szinte valamennyi sz?l?termeszt? országban termesztik. Eredetével kapcsolatban megoszlanak a vélemények, egyes források szerint még a XX. század elején, a legendás Mathiasz János hozta létre Kecskeméten, mások szerint Stark Adolf békéscsabai vaskeresked? 1904-ben végzett magvetéséb?l származik. Abban azonban egyetértenek, hogy a fajta a Muscat Ottonel és a nálunk ismeretlennek számító Bronnerstraube sz?l?k keresztezéséb?l származik. Szinte valamennyi sz?l?termeszt? országban termesztik. Ismertségét, kedveltségét minden más fajtát megel?z? érési idejének köszönheti.

Levele korán kezd sárgulni és rozsdásan pettyez?dni. Levéllemeze a középs? érre aszimmetrikus felépítés?. Fürtje nem túl nagy, inkább közepes, bogyói halvány sárgák. Kedvez? évjáratban már július közepét?l, általában július 3. dekádjában fogyasztható, íze igen finom. Term?képessége közepes. Sok másodtermést nevel. Esetében ez el?nyös tulajdonság, mert a hónaljhajtásokon képz?dött másodtermés jól beérik, hasznosítható. Fagyt?r? képessége az átlagosnál jobb. Hibái között említhetjük, hogy csapadékos id?ben rothadásra hajlamos. (Más források szerint nem hajlamos rothadásra.) Magas cukortartalma miatt termését a madaraktól és a darazsaktól nehezen lehet megvédeni, ezért szüretét nem lehet halasztani. Házi kertekben is gyakran termesztik. Bora zamatos és savakban szegény, de gyorsan el kell fogyasztani, mert nem tartós ital.

A Csabagyöngye kés?bb több sz?l?fajta nemesítésének alapja lett, például a szintén népszer? Irsai Olivér egyik szül?je is ez a sz?l?fajta.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése