2013. február 10., vasárnap

Máslás


Máslás


A máslás egy olyan tokaji borfajta, amely úgy készül, hogy az aszúbor, vagy más, kíváló min?ség? bor törkölyére mustot öntünk, és jól összekeverjük. Az aszúbor törkölyét nem lehet rendesen kipréselni, és marad benne 20-30% must, amit ha a hígabb, erjedésben lév? musttal elkerverünk, akkor egy sokkal jobb min?ség?, nagyobb mennyiség? musot kapun. A máslás készítésekor arra kell odafigyelni, hogy a törköly friss legyen, mivel hamar ecetesedésbe kezd, és megrontja a mustot.

A máslást sok helyen fordításnak is nevezik, és akkor a máslást annak nevezik, mikor az aszú sepr?jére bort áztatatnak, és a sepr?b?l kiázott anyagok jelent?sen feljavítják a bort.

A máslás min?ségre a szamorodni és az egyputtonyos aszú közé sorolandó.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése