2012. március 1., csütörtök

Pálinka fajtái


Pálinka fajtái: kisüsti pálinka, érlelt pálinka, ágyas pálinka, borpárlat, törkölypálinka, seprőpálinka, gyümölcspálinka, vadgyümölcs pálinka, ízesített pálinka.

Kisüsti pálinka: 1000 liter alatti réz üstben főzőtt pálinka, ami törköly- és gyümölcspálinkából készül. A réznek az aromaanyagok kialakulásában nagy szerepe van.

Érlelt pálinka: az érlelt pálinkát 3 hónapig érlelik ezer literesnél kisebb, vagy pedig 6 hónapig ezer literesnél nagyobb fahordóban. Ezek törköly és gyümölcs alapú pálinkák. Fontos szerepet játszik az érlelésében a fahordónak, hiszen aromaanyagok és színanyagok oldódnak ki belőle.

Ágyas pálinka: legalább három hónapig együtt érlelik gyümölcságyon a gyümölccsel együtt. Kétféle ágyas pálinka létezik: a nyári és a téli, legalábbis a népi hagyományok alapján. A nyárit friss gyümölcs, a télit pedig fűszernövények hozzáadásával készítik.

Borpárlat: a bor lepárlásával nyert magas alkoholtartalmú pálinka. Ez különböző borféleségek legrégebben használt tartósításának a módja. hazánkban először életvíznek nevezték, mely egy ízesített ital volt és gyógyításra használták. Később a 19. századkonyaknak nevezték.

Törkölypálinka: a törkölyben maradt cukor kierjesztése és lepárlása után nyert szeszes ital. Korábban az ország szinte minden szőlőtermelő vidékén nagy népszerűségnek örvendett. A szőlő préselése után visszamaradt részek, mint a kocsány, héj, mag szolgál alapanyagul a törkölypálinkához.

Seprőpálinka: borseprőből főzött pálinka. Előállítása a törkölypálinkáéhoz hasonló módon történik. Mennyiségre kevesebb, de értékesebb pálinka főzhető belőle. A bor erjedése során keletkezik a seprő, ami egyfajta üledék. Egy időben palackozták a seprőpálinkát, ma népszerűbb más gyümölcspálinkához való keveréshez, mint pl. a szilva és alma pálinkákhoz.

Gyümölcspálinka: szinte bármilyen gyümölcsből készíthető. Ilyen a szilva, barack, eper, körte, dió, alma, cseresznye.

Vadgyümölcs pálinka: vadalma-, vadcseresznye-, vadkörte-, bodza-, boróka-, csipkebogyó, kökény-, sompálinka.

Ízesített pálinka: nagy múltra vezethető vissza a cukorral és mézzel ízesített pálinka. Az efajta pálinkáknak gyengébb ízük van, gyöngébbek és édesek. A cukrozott pálinkához hasonló a köménymagos pálinka.

.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése