2012. március 31., szombat

Fejtés


Fejtés


A bor feldolgozása során a mustba szőlőszemek és egyéb szennyező anyagok (kacs, héj), az elhalt élesztősejtek az erjedés során leülepednek a borban az edény aljára. Ezután a bor tisztulása, fejlődése során folyamatosan válnak ki különféle anyagok a borból, amik szintén az edény aljára ülepednek le. Amikor a tiszta bort óvatosan (úgy, hogy ezt a zavaros, iszapszerű anyagot ne zavarjuk meg a hordó alján), az edény tetején keresztül leszivattyúzzuk és áttöltjük egy másik hordóba, ezt a folyamatot hívjuk fejtésnek. Ami ilyenkor a hordó alján marad, azt nevezzük borseprőnek, a hígabb részét pedig aljabornak. Ezután a seprőt és az aljabort egy másik tárolóedénybe tesszük át, és vagy megszűrjük, vagy teljes egészében kidobjuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése