2011. augusztus 29., hétfő

A szüret


A szüret


A szüret kezdetét ideális esetben a szőlő érése határozza meg, azaz a megfelelő cukortartalom és savtartalom egyensúlyt képeznek. Ez az arány szőlőfajtától és a terület elhelyezkedésétől is nagyban függ, ezen kívül az időjárási tényezők is meghatározók. A szüretet, azaz a gyümölcs lemetszése a szőlőtőkéről történhet kézzel, és géppel.


A kézi szüret munkaigényes feladat, de cserébe ki lehet válogatni a rohadt vagy éretlen szőlőfürtöket, illetve megelőzhető a gyümölcs sérülése, és az ezáltali elszíneződése. Minden terepviszonyon alkalmazható.


A gépi szüret ezzel szemben nem válogat, gyakran belekerülnek a lerázott szőlő közé levelek, rovarok. Csak sík, vagy enyhén lejtős terepen alkalmazható berendezések. Fő előnye, hogy gyors, rengeteg munkát lehet vele megspórolni, illetve éjszaka is lehet szüretelni, aminek fontossága abban rejlik, hogy hidegebb lesz a szőlő, illetve a must a napszak miatt, az erjedés nem indul be olyan gyorsan, így nem kell a mustot külön lehűteni, és ennek köszönhetően sok energiát meg lehet spórolni.

Kapcsolódó anyagok:
Borkészítés folyamata

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése