2010. november 16., kedd

Dekantálás


A dekantálás több területen alkalmazott folyamat. Többnyire a víztisztításban, szennyvízkezelésben és a borászatban alkalmazzák. Egyszerűen áttöltést jelent.

A bor dekantálásának nevezzük, mikor a palackból egy másik edénybe töltjük át a bort. Ehhez léteznek speciális dekantáló üvegek.Eme eszközök úgy vannak kialakítva, hogy minél nagyobb mennyiségben kapjonoxigént a nedű, ezért széles alapúak, öblösek.

Ez a folyamat megtisztítjaa bort a lerakódott üledéktől, ami az idősebb boroknálelőfordulhat, illetve fontos szerepet tölt be a levegőztetésben is ami elősegíti az aromák erőteljesebbé tételét. Érezhetően "felüdül" a bor, illatosabbá, zamatosabbá válik.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése