2013. április 1., hétfő

Kékfrankos


Hazánkban a min?ségi bort adó vörös borsz?l?k tekintetében a kékfrankos a legelterjedtebb. Érdekes módon a származása nem tisztázott. A kékfrankos termésének fürtje középnagy, vállas, olykor ágas, közepesen tömött, a fürtnyele rövid, 10 dkg átlagtömeggel. A bogyók általában középnagyok, gömböly?ek és vastag héjjal rendelkeznek. A termés színe sötétkék, kissé hamvas és lédús, az íze édes. Jellemz?je, hogy egyenletes termésátlagot és cukorfokot nyújt. A fürtjei nem rothadnak, így a termés sokáig a t?kén tartható és hosszú id?n át szüretelhet?. A fajta bora kellemes zamatú, csersavdús, sötétvörös szín?, kissé savas az Egri Bikavér legfontosabb összetev?je. Magyarország egész területén elterjedt, de a leggyakrabban a Szekszárdi, a Villányi, a Soproni, az Egri és a Mátraaljai borvidékeken találkozhatunk vele.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése