2011. december 7., szerda

Bor érlelési folyamata


Bor érlelési folyamata


A világban a legtöbb bort gyors, vagy azonnali fogyasztásra termelik, így ezeknek a boroknak nincs szükségük érlelésre. Azonban sokkal jobb minőségű borra még kedvezőbb hatással lehet a további érlelés akár hordóban, akár palackban. Ez különösen igaz a vörösborokra, mivel nyers tanninjainak jót tesz a lágyítás.
Érlelés során a bornak szükséges, hogy magas tannin, sav és alkoholtartalma legyen, ezen túl pedig legyen bőven gyümölcstartalma, ami majd aromává tud alakulni.


Három részre oszthatók a borra ható tényezők az érlelés során:
1. a tárolóedényből származó olyan komponensekre, melynek jellege megegyezik a tanninéval, vagy a fiatal tölgyfahordóéval
2. oxigénre, mely szükséges néhány kémiai reakció végbemeneteléhez, amely a bornak karamell, kávé vagy dió ízeket kölcsönöz
3. oxigénmentes érlelés során aromák fejlődése (palackos érlelés)

Kapcsolódó anyagok
Borkészítés folyamata

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése