2011. július 10., vasárnap

Szűrés


Szűrés


Ahhoz, hogy a bor tiszta, és tükrös legyen, palackozás előtt egy szűrést végeznek el. A szűrés során az összes olyan kis apró részecskét kiszűrik a borból, ami esztétikailag ronthatja a bor megítélést, illetve zavaró hatást kelthet. A szűrőberendezések minden szennyeződést eltávolítani, attól függően, hogy milyen durva szűrőlapokat alkalmaznak. Sajnos azonban a szűrő nem szelektál, így könnyen a bor rovására is mehet a folyamat, és a bor karakterét meghatározó elemek is kiválasztódhatnak. Ezért szokás a szűrés előtt deríteni, amivel az legapróbb részeket eltávolítjuk, és a szűrés eljárásnak nem szükséges erősnek, intenzívnek lennie. A vörösborok esetében sokkal jobban elfogadott, ha a palack alján egyfajta lerakódás van, mint a fehérborok esetében, ezért sok vörösbort termelő gazda nem szűri meg a bort, és erre kifejezetten büszkék is.


Kapcsolódó anyagok
Borkészítés folyamata

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése