2013. március 7., csütörtök

Fehérborok erjesztése


Fehérbor erjesztése


A fehérbor kezelése viszonylag több odafigyelést igényel, mint a vörösborok esetében.


A sz?l?t azonnal feldolgozzák, azaz darálják, és a sz?l?szemeket kádakba helyezik. Túl sok ideig itt nem maradhat, mert nincs szükség, hogy tannint oldjon ki a héjból, ezért általában 2-3 óránál tovább nem tartják így. Ezután a préselés veszi kezdetét, ami során a levet hordókba vagy tartályokba fejtik, és ott megy végbe az erjedés. Az erjedési h?mérséklet viszonylag alacsony, 15-20 fok között indul be, lassú, hosszabb erjedési fázisa van, mint a vörösboroknak, ami el?segíti gyümölcsaromák képzését, és a frissesség nem veszik el. Mikor az erjedésnek vége, a tiszta bort egy üres hordóba fejtik át, mivel az erjedés során leüleped? apró részecskékb?l álló sepr?re már nincs szükség, és az ebb?l adódó szennyez?dést elkerüljék.


Kapcsolódó anyagok:
Vörösborok erjesztése
Rozé borok erjesztése
Erjesztés
Borkészítés folyamata

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése