2011. október 13., csütörtök

Rókusfalvy Pál - Rókusfalvy Pincészet - Etyek-Budai Borvidék


Rókusfalvy Pál 1964. szeptember 13-án született. Gimnáziumi évei alatt megalapította a Stúdium Dixiland zenekart, ami 1983-ban megnyerte a "Ki mit tud" versenyt jazz kategóriában. 1991-ben megalapította a Roxer Reklám nevű céget. Ma a saját produkciós cégét Roxer Produkció Kft-t irányítja. Szenvedélye a borászkodás. 2001-ben megalapította a Rókusfalvy Pince Kft-t, és tulajdonosa lett az Etyeki Vendégfogadó-nak. 2004 óta ez Etyeki Borút Egyesület alelnöke. Már 2003-ban elindította az Etyek Pincefesztivált és az Etyeki Kezes-lábas kulturális - gasztronómiai fesztivált.

A pincészet az Etyek-Budai borvidéken, Etyeken, az Újhegyen található. A szőlőterület 5 és fél hektár, az ültetvények 3x2 méteres, illetve 2x1 méteres ikertőkés térállásúak.
A pincészet három részből áll. Egy bemutatópince a présházban, egy palackos pince és egy feldolgozópince. A bogyózás után a feldolgozás, az áztatás után félautomata présen történik. A bor hagyományos hordóban, tölgyfahordóban és 10, valamint 25 hl-es hűtött acéltartályban érik, majd palackozzák.

A Rókusfalvy Pince Etyeken, Budapesttől 20 km-re fekszik. A borház rendezvényeket is szervez. Céges rendezvényeknél a borteraszt vehetik igénybe, ami 150 fő befogadására képes egész évben. A terasz 2007-ben készült el ez a fedett terasz, melyhez még egy 80 fős kisterasz is tartozik. A kilátás az etyeki dombra páratlan. Kisebb létszám esetén, ami 20 főig terjed, a présház lehet a tökéletes helyszín. Romantikus, családias jellegű, egy kandallóval és egyedi bútorokkal. Érettségi, ballagás, házassági évforduló, de egy esküvő lebonyolítására is alkalmas terasz kitűnő választás lehet.
A pincészet minden szombaton és vasárnap 12.00 - 17.00 között tart nyitva.


2001-ben Rókusfalvy Pál, megnyitotta a Rókusfalvy fogadót. Moderrn konyhatechnológiával felszerelt étterem chef-je Vidák Zoltán, aki az ország egyik legjobb chef-je. A fogadóban kialakítottak egy szivarszobát, ugyanis ezen a termen kívül nem dohányzó az étterem. Amennyiben a borkóstolás kihagyhatatlan élményét kipróbálják, sofőrszolgálat gondoskodik a vendégek biztonságos hazajuttatásáról.


A pincészet borai




Chardonnay 2007
Könnyed, virágillatok jellemzik, meszes, ásványos íz világ, élénk savak. A tartályos és a hordós tétel egalizálva lett.

Pinot Blanc 2007
A minimális maradék cukor ellenére illatában édesség, vaníliás jegyek a jellemzőek, hosszan seprőn tartott, az ízlelés végén egy kis elegáns fanyarság érezhető.

Szürkebarát 2007
Elsőre visszafogott, lassan kinyíló illat, nagyon harmonikus, elegáns, a fajtára jellemző gyümölcsös jegyek, az etyeki talajra jellemző ásványosság, élénk savak.

Olaszrizling 2007
Szép testű bor, a pince többi borától stílusban eltérő, enyhén parfümös, szép illat. A reduktív eljárás miatt szépen megőrizte a gyümölcsös jegyeket. Már most érezhető a palackos érlelés jótékony hatása.

Sauvignon Blanc 2007

A korábbi évjárathoz hasonlóan szépen jönnek az Etyekre jellemző bodzás, citrusos illatok. Talán az elődjénél is intenzívebb jegyek mellett kisebb a test. A reduktív eljárás megtartotta frissességét, fiatalságát.

Sauvignon Blanc fahordós 2007
A szépen felépített bodzás, citrusos illatot jól lekerekíti a hordó, ami jól harmonizál az izgalmas etyeki talaj adta ásványossággal. Kerek, szép, ugyanakkor teste ellenére könnyed harmonikus bor. A pince 2007-es büszkesége.

Saszla 2008
Október 13-i szüret 18 mustfokkal, áztatás nélküli azonnali préselést követően tartályban fajélesztő használatával erjedt, ill. érik. Szép intenzív gyümölcsös illat.

Zöldveltelini 2008
Október 13-i szüret 20 mustfokkal, áztatás nélküli azonnali préselést követően 10 hl-es tartályban fajélesztő használatával erjedt, ill. érik. Visszafogott illatok jellemzik.

Chardonnay 2008
Október 8-i szüret 21 mustfokkal, áztatás nélküli azonnal préselést követően 10 hl-es tartályban, ill. 2 éves 2 hl-es Dósa fahordóban fajélesztővel (hordós fajélesztő nélküli) erjedt és érik. Szép fajtára jellemző gyümölcsös illatok.

Pinot Blanc 2008
2002-es saját telepítésű szőlő, október eleji szüret 21 mustfokkal, 24 órás áztatás, majd préselést követően 2 és 3 éves 2 hl-es Dósa fahordóban részben fajélesztő használatával erjedt és érik. Visszafogott, de komoly illat.

Szürkebarát 2008

Október közepi szüret 21 mustfokkal, 12 órás áztatás, majd préselést követően 2 éves 2 hl-es Dósa fahordóban fajélesztő használatával erjedt, ill. érik. Intenzív, szép gyümölcsös illat.

Sauvignon Blanc 2008
Október eleji szüret 21 mustfokkal, 24 órás áztatás, majd préselést követően 25 hl-es és 10 hl-es tartályokban fajélesztő használatával erjedt, ill. érik. Jellegzetes etyeki illatok dominálnak.

Sauvignon Blanc fahordós 2008
Október közepi szüret 22 mustfokkal, 24 órás áztatás, majd préselést követően 5 hl-es új, ill. 1 éves Dósa és Trust fahordóban részben fajélesztő használatával erjedt, ill. érik. Már most szépen harmonizál a fával.

Pinot Noir 2008
2004-es saját telepítésű szőlő, szeptember végi szüret, 4 hetes héjon áztatás, erjedést követően 3 éves Dósa fahordóban érik, szűztermés, nagyon szép gyümölcsös, meggyes illat.

Kapcsolat


Vajek Andrea

Tel.:+36 20 938 8888
email: vajek.andrea@rokusfalvypince.hu
info@rokusfalvypince.hu

Rókusfalvy Birtok Kft.
2040 Budaörs, Kossuth Lajos utca 40.

Rókusfalvy Pince és Borterasz
Etyek, Újhegyi út


Nagyobb térképre váltás

Borvidékek


  • Alföldi Borrégió
  • Badacsonyi Borvidék
  • Balaton Borrégió
  • Balaton-felvidéki Borvidék
  • Balatonfüred-Csopaki Borvidék
  • Borrégió
  • Borvidék
  • Bükki Borvidék
  • Csongrádi Borvidék
  • Dél-Balatoni Borvidék
  • Eger Borrégió
  • Egri Borvidék
  • Észak-Dunántúli Borrégió
  • Etyek-Budai Borvidék
  • Hajós-Bajai Borvidék
  • Kunsági Borvidék
  • Mátrai Borvidék
  • Móri Borvidék
  • Nagy-Somlói Borvidék
  • Neszmélyi Borvidék
  • Pannon Borrégió
  • Pannonhalmi Borvidék
  • Pécsi Borvidék
  • Sassicaia
  • Soproni Borrégió
  • Soproni Borvidék
  • Szekszárdi Borvidék
  • Tokaj Borrégió
  • Tokaji Borvidék
  • Tolnai Borvidék
  • Villányi Borvidék
  • Zalai Borvidék

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése